1 oktober 2019

Råvaror och råvaruguide

Råvaror

Havre

Havre av hög kvalitet har en mycket god smaklighet. Det är det spannmålsslag som har högst växttråd- och fetthalt och man anser dessutom att det har en god förmåga att förebygga digestionsstörningar. Fettsyrasammansättningen i havre passar bra in i hästens foderstat. I de flesta av Iform Hästfoder ingår havre. Den havre som vi använder i Iform Hästfoder kommer från odlingsområden som är speciellt lämpade för havreodling. Det havre, såväl som alla andra råvaror som vi använder i Iform Hästfoder, blir noga kvalitetskontrollerade innan vi använder dem i fabriken.

Korn

Korn innehåller en större andel stärkelse och har en högre energihalt än havre. Kornet anses dessutom ha en lugnande effekt på heta hästar. För att förbättra smältbarheten och undvika stor stärkelsenedbrytning i grovtarmen måste kornet vara krossat innan utfodring. Med tanke på kornets låga växttrådhalt bör man vara extra noga med att utfodra med tillräckliga mängder stråfoder om korn förekommer i betydande omfattning i foderstaten.

Mältat korn

Hästarna har en begränsad förmåga att bryta ner stärkelse i tunntarmen. Vid stora kraftfodergivor finns risk för att för mycket stärkelse passerar tunntarmen och hamnar i grovtarmen. För mycket stärkelse i grovtarmen kan orsaka en försämrad tarmflora. Dessa störningar kan yttra sig i lösa magar, svullna ben och i värsta fall fång.

Skälet till att vi använder mältat korn i våra foder är att mältat korn är lättsmält, har hög smaklighet, förbättrar vätskebalansen och stimulerar den naturliga tarmfloran. I mältningsprocessen får kornet gro under mycket kontrollerade former. Stärkelsen omvandlas, under inverkan av enzymet amylas till sockerarten maltos, som i sin tur omvandlas till glykos. I processen bildas även enzymer som kan bryta ner cellulosa till enklare sockerarter. Mältat korn innehåller ingen stärkelse.

Vete

Vete har ett högt energiinnehåll och god smaklighet. I rätt proportioner är vete lämpat för högpresterande hästar. Vetets egenskaper gör att pelletsen håller ihop bättre och dammar mindre.

Vetefodermjöl

Fodermjölet utgörs av skiktet närmast under kliskiktet. Fodermjölet har högre protein-fett-växttrådhalt än vete. Stärkelseinnehållet är lägre än i vete. Smakligheten är god.

Lusernmjöl

Lusernmjöl är ett grovfoder som torkats med hjälp av varmluft och som innehåller mycket kalcium, naturligt A-vitamin samt har en hög proteinhalt.

Melasserad betpressmassa

Melasserad betpressmassa består av betfiber och melass. Betfiber har ett högt innehåll av lätt nedbrytbara fibrer, framförallt pektin. Fiberinnehållet och den buffrande förmågan gör att risken för pH-svängningar i framförallt grovtarmen minskar. Ojämnt ph-värde påverkar mikroorganismerna i grovtarmen på ett ogynnsamt sätt. Betfiber innehåller relativt mycket av den essentiella aminosyran lysin. Betfiber innehåller ingen stärkelse och minskar därmed risken för stärkelseöverskott i grovtarmen. Ett färdigfoder får inte innehålla för mycket betfiber eftersom risken för foderstrupsförstoppning då ökar. Vill man utfodra med större mängder melasserad betpressmassa skall den blötläggas och utfodras separat.

Betmelass

Betmelass har ett högt sockerinnehåll. Socker är gynnsamt för mikroorganismerna i grovtarmen. Melassen har hög smältbarhet och en stor del av sockerinnehållet tas upp i tunntarmen vilket ger snabb energi. Vi har en balanserad andel betmelass i vårt foder eftersom alltför stora mängder kan vara laxerande.

Sojamjöl

Sojamjöl är ett proteinfoder med ett högt biologiskt värde med en bra aminosyresammansättning, förutom ett lågt innehåll av aminosyran metionin. Sockerhalten är relativt hög samt har en god smaklighet. Sojamjölets höga proteinhalt medför att det är betydelsefullt att foderstaten är välbalanserad.

Potatisprotein

Potatisprotein har ett högt biologiskt värde med en gynnsam aminosyrasammansättning. Det är dessutom både smakligt, skonsamt och lättsmält. Potatisprotein är ett mycket finfördelat mjöl som lätt dammar. I samband med pelletering av foder försvinner problemet.

Rapsolja

Alla vegetabiliska oljor har ett högt energivärde och är skonsamma mot tarmkanalen. Den olja vi använder är av livsmedelskvalitet.

Drank

Ursprungsvaran för den drank vi använder är svensk spannmål. Drank har visat sig i försök utförda av Sveriges Lantbruksuniversitet kunna ersätta sojamjöl. Drank är en biprodukt vid etanoltillverkning som inte bara har en bra smaklighet utan även en hög proteinhalt med bra aminosyresammansättning. Fermenteringen ger en stärkelsefattig proteinråvara med lågt pH. Detta i kombination med avdödad jäst från tillverkningsprocessen ger en positiv effekt på mag- och tarmhälsan.

Vetekli

Vetekli har goda dietiska egenskaper, en hög växttrådhalt och ett högt innehåll av fosfor, protein och B-vitaminer.

Kortkedjiga frukto-oligosackarider

Kortkedjiga frukto-oligosackarider är icke smältbara foderingredienser som stimulerar tillväxten och aktiviteten hos de goda bakterier som finns i tarmfloran. Tarmfloran hos högpresterande eller stressade hästar blir förbättrad. De kortkedjiga frukto-oligosackarider som vi använder i Iform Hästfoder är helt naturliga och utvunnen av sockerbetor.

Torkad Fiskolja

De högkvalitativa kapslade fiskoljor som vi använder i Iform Hästfoder är utmärkta källor för omega-3-fleromättade fettsyror. Dessa fettsyror har en dokumenterad positiv effekt på fertiliteten hos både hingstar och ston. Omega-3-fleromättade fettsyror bidrar till att öka blodflödet i moderkakan vilket leder till att fostret lättare kan ta upp näring och får ett stärkt immunförsvar. Omega-3-fleromättade fettsyror gör också att produktionen av hormonet prostaglandin minskar. Det befruktade ägget får det därmed lättare att fästa vid moderkakan. En blockering av prostaglandin minskar risken för att stoet kastar under hela dräktigheten.

Omega-3-fleromättade fettsyror ökar hingstarnas produktion av sperma. Mortaliteten minskar och kvaliteten på både kyld och fryst sperma ökar.

Mineraler och vitaminer

Vi berikar alla Iform Hästfoder med nödvändiga vitaminer och mineraler. Detta för att vi skall kunna balansera råvarornas naturliga innehåll av vitaminer och mineraler med hästarnas behov. Under förutsättning att rekommenderade mängder av Iform Hästfoder ges behöver din häst inga extra vitaminer eller mineraler i sin foderstat. Både vitaminer och mineraler kommer från väletablerade tillverkare i Sverige och övriga Europa.

Här kan du läsa om utfodring av din häst